INVENT Persbericht

Het komt aan op de juiste menging. Veel productieprocessen vereisen dat vaste en vloeibare materialen optimaal worden vermengd. Hoe kan men echter garanderen dat er zich geen afzettingen vastzetten op de randen en bodem van het bekken? Marcus Höfken, algmeen directeur van INVENT Umwelt- und Verfahrenstechnik AG heeft antwoorden op dergelijke vragen. Sinds 1989 ontwikkelt het mengers voor de meest verschillende toepassingen. In die tijd was het een echte niche, zegt hij, omdat niemand echt wist wat er in de tank gebeurde bij het mengen. Onderzoek was aan de orde van de dag, want: “Wij wilden de mengtechniek revolutioneren”, aldus Höfken. Er volgden veel experimenten en onderzoek, totdat het volledig nieuwe concept van de hyperboloïde menger was uitgevonden. Met dit unieke product werd INVENT uiteindelijk opgericht.

Het HYPERCLASSIC®-meng- en beluchtingssysteem

Sindsdien zijn de HYPERCLASSIC®-mengers  en de HYPERCLASSIC®-meng- en beluchtingssystemen voortdurend verder ontwikkeld tot complete oplossingen voor industriële en publieke afvalwaterzuivering. De eigenschappen van een menger en die van een beluchter worden door het HYPERCLASSIC®-meng- en beluchtingssysteem op een unieke wijze gecombineerd. Het systeem garandeert een beluchting met fijne luchtbellen en tegelijkertijd een homogene en afzettingsvrije vermenging. Het kan echter ook probleemloos mengen zonder te beluchten. Het HYPERCLASSIC®-meng- en beluchtingssysteem wordt altijd aan de omstandigheden aangepast – voor de montage op een brug/reservoirafdekking, modulair uitneembaar, ondergedompeld of drijvend.

Gebruik bij Ajinomoto Omnichem

Een actueel voorbeeld uit de farmaceutische industrie is de firma Ajinomoto Omnichem in België, toonaangevend op het gebied van actieve farmaceutische bestanddelen en tussenproducten. De samenwerking tussen Ajinomoto Omnichem en INVENT begon in het jaar 1998. Aanvankelijk werden er twee HYPERCLASSIC®-meng- en beluchtingssystemen op de plant in Balen en tien in Wetteren geïnstalleerd. Nadat deze optimaal functioneerden, werd de installatie in Balen met nog eens vijf toestellen van INVENT uitgebreid. In het jaar 2020 werden de oudste 2 beluchtingssystemen, na 20 jaar betrouwbare dienst, door twee exemplaren van de nieuwste generatie vervangen. De meng- en beluchtingssystemen zorgen daar voor het mengen en beluchten voor CZV-afbraak en voor nitrificatie. Ook bij een gering zuurstofverbruik is een afzettingsvrije werking gegarandeerd. Het zuurstofgehalte is door de opgewekte stroming in het gehele bekken homogeen.

Het doel van onderhoudsarm, maar ook energie-efficiënt mengen en beluchten, werd bereikt door HYPERCLASSIC®-meng- en beluchtingssystemen in de beide installaties van Ajinomoto Omnichem.